• Fs_syd

Grøntsagsdyrkning.

Alle Hallinger er med i grøntsagsordningen. Det betyder, at vi frit kan høste de grøntsager vi har brug for, både privat og tll fællesspisning.

Prisen for at være med er pt. 500 pr. person pr. år. og halv pris for børn over .....

Dyrkningen af grøntsager, blomster og krydderurter bliver dyrket efter både bevidsthed om det permakulturelle, det biodynamiske og økologisk jordbrug. Der findes så megen visdom.

Arbejdet med grøntsagsdyrkingen omfatter bl.a. forberedelse af jorden, dvs. gødning, harvning, forspiring, såning, plantning, lugning, høst og opbevaring af grøntsagerne. Vi deler marken ind i sædskifteområder, hvor vi tager udgangspunkt i Maria Thuns såkalender, som omfatter jord-, blomster-, frugt- og bladplanter. Det betyder at vi både sår, planter, luger og høster efter såkalenderprincipperne, både fordi vi synes det er sjovt og for at gøre sig nogle erfaringer med måden at dyrke på.

Vi abonnerer på 3 tidsskrifter; "Praktisk Økologi", "Permakultur" og "Biodynamisk Jordbrug", til inspiration og hjælp til ny viden om dyrkningen.

Arbejdsbyrden er lagt ind under pointsystemet. Vi er ca. 7 på fuld tid og ca. 5 på deltid. I planlægningsgruppen er fire hallinger ansvarlige for den overordnede koordinering, som omfatter en del forberedelse, indkøb af så- og priklejord, kapillærkasser, frø, planter, redskaber mm., opdeling af mark, indkaldelse til arbejdsopgaver osv. Dog har vi indimellem brug for at indkalde en stor del af hallingelille til eks. optagning af kartofler, løg, hokkaidoer, knoldselleri mm.

Vi dyrker de grøntsager, der er efterspørgsel efter og som vi har gode erfaringer med.
Vi er delvist selvforsynende med kartofler, løg, kål, hokkaido og har en stor mængde af mange andre grøntsager i sæsonen.

Derudover har vi et drivhus, hvor vi har flest tomater, en vin der giver en del druer, lidt chili, peberfrugter og diverse. Vi har også højbede; et med krydderurter til fællesspisninger og hjemmebrug og højbede i en bo-gruppe til primært salat.

Derudover bliver der plukket mange fine blomster ind til æstetisk nydelse.


Læs mere om økologi


Sct. Hans aften i Hallingelille 2013


Læs meget mere om Hallingelille